Yalova Kent Konseyi

Kent Konseyleri, Türkiye’de 2005 yılında yürürlüğe giren Belediye Kanunu ile iyi yönetişim yaklaşımı doğrultusunda kamu kurumlarının, sivil toplum ve meslek örgütlerinin, kentteki diğer aktörlerin karar ve uygulamalarda yer alabilmesi amacıyla hayata geçmiş yenilikçi yapılardır. Kent Konseyleri, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal dayanışma, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılım ve yerinden yönetim gibi temel prensipler çerçevesinde başta yerel yönetimler olmak üzere çeşitli yönetim yapılarının kenti ortak akıl ve uzlaşı ile yönetmelerini teşvik etmesi için kurulmuş danışma mekanizmalarıdır.

Türkiye’de Kent Konseyleri, Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Yerel Gündem 21 Programının uygulama modeli olarak kurulmuştur. Bu programın temel yaklaşımlarından biri yerel ölçekte yerel çözümler için örgütlü veya örgütsüz toplumun en önemli kesimleri olan gençleri, kadınları ve engellileri bir çatı altında toplamaktır. Kent Konseyleri de aynı yaklaşımla yapısı içerisinde gençlik, kadın ve engelli meclislerine ayrı bir önem vermektedir. Ayrıca Kent Konseyinin yapısı içerisinde kentin her tür sorununa ilişkin sorunun muhataplarının yer aldığı çalışma grupları ön plana çıkmaktadır.

Yalova Kent Konseyi, gerek 2009 yılındaki kuruluşundan bu zamana kadar gerekse 2009 öncesinde Yerel Gündem 21 Ofisi olarak birçok çalışma ve projeyi hayata geçirmiştir. Yalova Kent Konseyinin tüzel kişiliği ve bütçesi bulunmamakta olup gücü kentin tüm bileşenlerinden almaktadır. Yalova Kent Konseyi, kendini oluşturan bileşenleri ile birlikte kamu menfaatleri doğrultusunda hareket eden bir tavsiye ve danışma kuruluşu olma özelliğine sahiptir.